ZÖKO - Szegedi Kutató Állomás

A NAIK ZÖKO Szegedi Kutató Állomás az 1927-ben alapított jogelőd intézmény fűszerpaprikával kapcsolatos nemesítési és kutatási munkáját folytatja. Emellett az eredetvédett szegedi paprika termékleírásában szereplő 19 fajta közül 8 fajta fenntartását végzi, valamint feladata a biológiai sokféleség megőrzése a további sikeres nemesítési munka érdekében. 

A szegedi kutatóállomás a fűszerpaprika fajtafenntartási, kutatási és nemesítési tevékenységek mellett a térség meghatározó, termesztésben lévő zöldség növényeivel kapcsolatos KFI tevékenységet, illetve új „alternatív”, potenciális zöldség félék adaptációját is célul tűzte ki.

A jelenlegi kutatási tevékenység a szamóca és fokhagyma, mint a régióban erős termelési súllyal és hagyománnyal bíró növények, valamint az újdonságnak számító batáta termesztéstechnológiai fejlesztésére, fajta összehasonlító vizsgálataira, az erre alapozó nemesítésre irányul. 

Az ezzel kapcsolatos munka részét képezi, hogy Szeged és Csongrád megye valamint a tájegységhez kapcsolódó, határon átnyúló térség fontosabb gazdasági, felsőoktatási szereplőit, vállalkozóit és termelőit bevonva, velük együttműködésben, az ő igényeiket figyelembe véve alakítsuk ki a hosszú távú kutatási projekteket. 

Futó programok, projektek

  • Aktív részvétel a ZKI Zrt.-vel közösen indított piacorientált projektekben.
  • Intenzív termelési körülményekre adaptált rezisztens csípős fűszerpaprika hibrid nemesítése a feldolgozóipari alapanyag előállítás céljára (Projektirányító: Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt., projektkoordinátor: Varró Péter, ZÖKO témavezető: Pék Miklós). 
  • Tradicionális fűszerpaprika fajták és hibridek tisztítása a magas minőségű paprika őrlemény előállítás szolgálatában (Projektirányító: Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt., projektkoordinátor: Székelyiné Csima Rita, ZÖKO témavezető: Pék Miklós). 
  • Vírus, baktérium és fonálféreg ellenálló, édes és csípős szegedi fűszerpaprika hibridek kifejlesztése (MBK-val közös téma témavezető Dr. Kaló Péter, Bráj Róbert).

A kutatás új területei

  • Szamóca fajták termesztéstechnológiai fejlesztése valamint minőség  vizsgálata eltérő termesztési körülmények között.
  • Batáta honosítási kísérletek a Homokhátságon élő termelők szolgálatában.
  • A magyar fokhagyma fajták termesztés-technológiai fejlesztése a szegedi tájkörzetben, magas beltartalmi értékű élelmiszeripari alapanyag előállítása érdekében.

Munkatársak

Munkakör: kutatóállomás vezető
Munkavégzés helye: 6728 Szeged, Külterület 7.
Telefon: +36 2552070
Mobil: +36 704918946
E-mail: braj.robert[kukac]zoko.naik.hu
Munkakör: intézeti mérnök
Munkavégzés helye: 6728 Szeged, Külterület 7.
Mobil: +36 704918948
E-mail: marotine.klara[kukac]zoko.naik.hu
Dr. Somogyi Norbert György
Munkakör: tudományos főmunkatárs
Mobil: +36 704918922
E-mail: somogyi.norbert[kukac]naik.hu
Munkakör: vegyész
Munkavégzés helye: 6728 Szeged, Külterület 7.
Mobil: +36 704918945
E-mail: taborosine.abraham.zsuzsanna[kukac]zoko.naik.hu

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.