A mára hagyományossá vált Szatymazi fűszerpaprika- és bormustra 2019-ben is kétnapos rendezvény volt, színvonalas előadásokkal és termékversennyel.

A pénteki napon a CORNUCOPIA HUSRB/1602/41/0214 Magyarország-Szerbia határon átnyúló együttműködési projekt keretében megtartott, „A földrajzi eredetvédelemben rejlő lehetőségek a határmenti térségben” című szimpóziumon –előadások hangzottak el a földrajzi eredetvédelem kiterjesztésének lehetőségeiről a Szegedi Tájkörzethez történelmileg kapcsolódó Vajdaságban.
A tanácskozást Barna Károly, Szatymaz polgármestere nyitotta meg, aki köszöntőjében felidézte azokat az időket, amikor a helyi termelők őrleménye kurrens cikk volt még az Egyesült Államokban is.
Háda Elemér az Agrárminisztérium képviseletében a „hungaricum” minősítést elnyert szegedi fűszerpaprika őrleményről tartott előadást.
Ezt követően a fűszerpaprika európai eredetvédelmi jogi hátteréről és gyakorlati tapasztalatairól számolt be Somogyi Norbert.
A szünetben a szervezők a projekt keretében fejlesztett alapanyagokból készített sós és édes süteményekkel kedveskedtek az érdeklődőknek. A finomságokért cserében csak a véleményüket kellett lejegyezniük az értékelő nyomtatványokra.
A további előadásokból a Vajdaság fűszerpaprika termesztésének múltjáról és jelenéről hangzott el összefoglalás Kovács Sárkány Hajnalka részéről, Kovács Vilmos pedig előadásában ismertette a nemzeti és európai földrajzi eredetvédelem lehetőségeit. Branislav Jovanovic, a szerbiai földrajzi eredetvédett termékeket előállítók képviseletében déli szomszédunk e téren elért eredményeit és további terveit, törekvéseit mutatta be.
Ezután egy kerekasztal beszélgetés keretében a meghívott szakemberek illetve a hallgatóság bevonásával érvek és ellenérvek hangzottak el a szegedi történelmi tájkörzet határon átnyúló földrajzi eredetvédelmének kiterjesztéséről.
A rendezvény szombaton „Gazdafórum - a gazdaságok és mezőgazdasági vállalkozások versenyképességének erősítése - a több lábon állás lehetőségei a Homokhátságon” címmel folytatódott. Az előadások és a termelőkkel folytatott interaktív párbeszéd a térségi gazdatársadalom fő kérdéseit érintő kitörési és fejlesztési lehetőségekről szólt.
Külföldi példaként Somogyi Norbert osztotta meg tapasztalatait az argentín fűszerpaprika termesztés és feldolgozás gyakorlatáról.
A hazai kisüzemi fűszerpaprika feldolgozás-technológia jó gyakorlatáról Táborosiné Ábrahám Zsuzsanna tartott előadást. Az előadást követő kérdés/válaszadás során termelők és feldolgozók mondták el saját tapasztalataikat.
A szünetben nyílt lehetőség a fűszerpaprika minták közönség általi bírálatára és a szavazására.
A fórum második részében először szőlészet és borászat kapott teret. A Homokhátság és a Hajós-Bajai Borvidék aktuális problémáiról, a fajtaválasztástól a borászat menedzsmentjét is magában foglaló gondolatokat osztott meg Huszár István borász és az általa felkért hozzászóló.
A Gazdafórum lezárásaként a több lábon állás jegyében a Homokhátságon jövedelmezően termeszthető batátáról tartott előadást Váraljai Tamás a Bivalyos Tanya Kft. fiatal vállalkozója.
A konferenciával párhuzamosan „Vastagh József” fűszerpaprika őrlemény- és „Fráter Gyula” borverseny zajlott a termelők által benevezett minták érzékszervi bírálatával. Az őrlemény versenyen az előzetesen felkért szakmai zsüri részéről több mint 50 édes fűszerpaprika őrlemény került rangsorolásra. A csípős és füstölt paprikák a szombati közönségszavazatok alapján kaptak elismerést.
A borversenyen 127 mintát értékelt a zsüri, az elismerések mellett a legjobb borokat árverésen értékesítették. Az árverés bevételét ez évben is a dévai Szent Ferenc Árvaház részére utalják át.
A hazai és határon túli termelők szép eredményeket értek mindkét kategóriában, amelynek listája Szatymaz hivatalos honlapján található.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A mára hagyományossá vált Szatymazi fűszerpaprika- és bormustra 2019-ben is kétnapos rendezvény volt, színvonalas előadásokkal és termékversennyel.