Fűszerpaprika, szőlő és bor határok nélkül - mit tanít a múlt és mit ad nekünk a jelen, hogy bízhassunk a jövőben? – Szatymaz, 2019. november 15-16.
2019. november 27., szerda, 09:24

A mára hagyományossá vált Szatymazi fűszerpaprika- és bormustra 2019-ben is kétnapos rendezvény volt, színvonalas előadásokkal és termékversennyel.

A pénteki napon a CORNUCOPIA HUSRB/1602/41/0214 Magyarország-Szerbia határon átnyúló együttműködési projekt keretében megtartott, „A földrajzi eredetvédelemben rejlő lehetőségek a határmenti térségben” című szimpóziumon –előadások hangzottak el a földrajzi eredetvédelem kiterjesztésének lehetőségeiről a Szegedi Tájkörzethez történelmileg kapcsolódó Vajdaságban.
A tanácskozást Barna Károly, Szatymaz polgármestere nyitotta meg, aki köszöntőjében felidézte azokat az időket, amikor a helyi termelők őrleménye kurrens cikk volt még az Egyesült Államokban is.
Háda Elemér az Agrárminisztérium képviseletében a „hungaricum” minősítést elnyert szegedi fűszerpaprika őrleményről tartott előadást.
Ezt követően a fűszerpaprika európai eredetvédelmi jogi hátteréről és gyakorlati tapasztalatairól számolt be Somogyi Norbert.
A szünetben a szervezők a projekt keretében fejlesztett alapanyagokból készített sós és édes süteményekkel kedveskedtek az érdeklődőknek. A finomságokért cserében csak a véleményüket kellett lejegyezniük az értékelő nyomtatványokra.
A további előadásokból a Vajdaság fűszerpaprika termesztésének múltjáról és jelenéről hangzott el összefoglalás Kovács Sárkány Hajnalka részéről, Kovács Vilmos pedig előadásában ismertette a nemzeti és európai földrajzi eredetvédelem lehetőségeit. Branislav Jovanovic, a szerbiai földrajzi eredetvédett termékeket előállítók képviseletében déli szomszédunk e téren elért eredményeit és további terveit, törekvéseit mutatta be.
Ezután egy kerekasztal beszélgetés keretében a meghívott szakemberek illetve a hallgatóság bevonásával érvek és ellenérvek hangzottak el a szegedi történelmi tájkörzet határon átnyúló földrajzi eredetvédelmének kiterjesztéséről.

A rendezvény szombaton „Gazdafórum - a gazdaságok és mezőgazdasági vállalkozások versenyképességének erősítése - a több lábon állás lehetőségei a Homokhátságon” címmel folytatódott. Az előadások és a termelőkkel folytatott interaktív párbeszéd a térségi gazdatársadalom fő kérdéseit érintő kitörési és fejlesztési lehetőségekről szólt.
Külföldi példaként Somogyi Norbert osztotta meg tapasztalatait az argentín fűszerpaprika termesztés és feldolgozás gyakorlatáról.
A hazai kisüzemi fűszerpaprika feldolgozás-technológia jó gyakorlatáról Táborosiné Ábrahám Zsuzsanna tartott előadást. Az előadást követő kérdés/válaszadás során termelők és feldolgozók mondták el saját tapasztalataikat.
A szünetben nyílt lehetőség a fűszerpaprika minták közönség általi bírálatára és a szavazására.
A fórum második részében először szőlészet és borászat kapott teret. A Homokhátság és a Hajós-Bajai Borvidék aktuális problémáiról, a fajtaválasztástól a borászat menedzsmentjét is magában foglaló gondolatokat osztott meg Huszár István borász és az általa felkért hozzászóló.
A Gazdafórum lezárásaként a több lábon állás jegyében a Homokhátságon jövedelmezően termeszthető batátáról tartott előadást Váraljai Tamás a Bivalyos Tanya Kft. fiatal vállalkozója.
A konferenciával párhuzamosan „Vastagh József” fűszerpaprika őrlemény-  és „Fráter Gyula” borverseny zajlott a termelők által benevezett minták érzékszervi bírálatával. Az őrlemény versenyen az előzetesen felkért szakmai zsüri részéről több mint 50 édes fűszerpaprika őrlemény került rangsorolásra. A csípős és füstölt paprikák a szombati közönségszavazatok alapján kaptak elismerést.
A borversenyen 127 mintát értékelt a zsüri, az elismerések mellett a legjobb borokat árverésen értékesítették. Az árverés bevételét ez évben is a dévai Szent Ferenc Árvaház részére utalják át.
A hazai és határon túli termelők szép eredményeket értek mindkét kategóriában, amelynek listája Szatymaz hivatalos honlapján található.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.