ZÖKO - Kalocsai Kutató Állomás
A Kalocsai Kutatóállomás kutatási alaptevékenysége a fűszerpaprika fajták fenntartása és új konstans fajták és hibridek nemesítése. Korábbi és jelenlegi K+F+I tevékenységünk arra irányul, hogy az éghajlat változás veszélyeit is figyelembe véve a megújuló piaci kihívásoknak megfelelő, betegség-ellenálló, intenzív termesztésre alkalmas, nagy termőképességű hibrideket fejlesszünk ki, a kiváló minőségi paraméterek megtartásával.
A Kalocsai és Szegedi Kutató Állomáson kinemesített 17 szabadelvirágzású és 4 hibrid fajta széles választási lehetőséget nyújt a magyar fűszerpaprika termelők, és termeltetők számára.
Az új nagyhozamú, magas festéktartalmú féldeterminált korai és folytonos növekedésű középkorai csípősségmentes és csípős fajták és hibridek már ellenállóak a Xanthomonas campestris pv. vesicatoria baktériummal szemben.
Futó programok, projektek
- Intenzív termelési körülményekre adaptált rezisztens csípős fűszerpaprika hibrid nemesítése a feldolgozóipari alapanyag előállítás céljára (Projektirányító: Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt., projektkoordinátor: Varró Péter, ZÖKO témavezető: Pék Miklós).
- Tradicionális fűszerpaprika fajták és hibridek tisztítása a magas minőségű paprika őrlemény előállítás szolgálatában (Projektirányító: Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt., projektkoordinátor: Székelyiné Csima Rita, ZÖKO témavezető: Pék Miklós).
- Izolált módon fűszerpaprika szuperelit vetőmag előállítása.
- Állami génmegőrzési feladat teljesítése, 97. tétel fűszerpaprika kitermesztése.
- A VP-4-10.2.2.-15 – „Ritka és veszélyeztetett növényfajták genetikai erőforrásainak és mikroorganizmusok ex situ megőrzése” pályázat keretében 120 tétel kitermesztése.
- Tápanyag-utánpótlási kísérlet intenzív (bakhátas, csepegtető öntözéses) Szegedi-80. és Szegedi-178. fűszerpaprika termesztő táblán.
A NAIK ZÖKO Kalocsai Kutatóállomása távlati kutatási feladataként jelentkezik a Kalocsa-környéki termesztők számára alternatívát nyújtó zöldségfélék kipróbálása, ehhez kapcsolódóan a jó termesztési és feldolgozási gyakorlat bevezetése, ökonómiai számítások a jövedelmezőség becslésére. A Kutatóállomás elkötelezett az általa használt termőtalajok védelmében, megújításában. A jövőben tervezzük a tápanyag-utánpótlás környezetkímélő technológiáinak vizsgálatát és értékelését.
A zöldségtermesztési kutatás új projektjei
- Magas beltartalmi értékű sütő és olajtök fajták előállítása, termesztéstechnológia fejlesztése, gyógyhatású készítmények alapanyagaként.
- A magyar fokhagyma fajták termesztés-technológiai fejlesztése a kalocsai tájkörzetben, magas beltartalmi értékű élelmiszeripari alapanyag előállítása érdekében.
- A növénytermesztés melléktermékeinek hasznosítása (magas biológiai értékű komposzt előállítása). Humusz gazdálkodás.
Munkatársak
Publikációk
GÁLL TIBOR: (2014)A fűszerpaprika termesztés szabadföldi intenzív technológiája
ÉRTÉKÁLLÓ ARANYKORONA 2014. július. XIV. Évfolyam 7. szám
GÁLL TIBOR: (2015)A fűszerpaprika vízigénye, öntözése
ÉRTÉKÁLLÓ ARANYKORONA 2015. április. XV. Évfolyam 4. szám
PÉK, M., MOLNÁR, H., FARKAS, R., ADÁNYINÉ KISBOCSKÓI, N. (2015.) Szárazság-stressz hatása a fűszerpaprika termés morfológiájára és beltartalmi értékeire. II. NAIK Napok, Szarvas, 2015. dec. 10-11. Agrárkutatás és Innováció – Változó ég alatt NAIK konferenciakötet. 24 p.
PÉK, M., MOLNÁR, H., FARKAS, R., ADÁNYINÉ KISBOCSKÓI, N. (2015.): Kalocsai eredetű fűszerpaprika őrlemények bioaktív komponenseinek és aroma tulajdonságainak vizsgálata. Élelmiszer Tudomány Technológia. LXIX. évf. 4. szám, 2-8.p.
PÉK, M., BRÁJ, R.(2015): Fűszerpaprika-termesztés tapasztalatai a 2015. évben. Agrofórum 27. évfolyam 1. szám, 14-16 p.
SOMOGYI, Gy., PAUK, J., TÁBOROSI-ÁBRAHÁM, Zs., LANTOS, Cs., MIHÁLY, A., MARÓTI-TÓTH, K., SOMOGYI, N., NAGY, N., GARCIA POMAR, M.I., PÉK, M. (2008): Intensive condiment paprika production under plastic tunnel using hybrid genotypes. Cercetări ştiinţifice. Seria a XII-A. Horticultură – Nginerie genetică. Universitatea de ştiinte agricole şi medicină veterinară a Banatului Timişoara. Facultatea de Horticultură şi Silvicultură. Editura Agroprint Timişoara. 17-18.pp.
SOMOGYI, N., MOÓR, A., PÉK, M. (2003): The Preservation and Production of Capsicum in Hungary. In: Medicinal and Aromatic Plants – Industrial Profiles. Volume Capsicum (Chili). Edited by Amit Krishna De. Publishing by Taylor & Francis Books. London-New York. ISBN 0-415-29991-8
PÉK, M., SOMOGYI, Gy., SOMOGYI, N., TÓTH, K., NAGY, N., PAUK, J., MIHÁLY, A., GARCIA POMAR, M. I., LOZANO RUIZ, M. (2003): La conservación y producción de Capsicum en Hungría y la cooperación científica Espana-Hungría en la mejora del pimiento para pimentón (paprika). XXXIII seminario de tecnicos y especialistas en horticultura. Badajoz, Espana. 22-26. de septiembre de 2003.
SOMOGYI, N., PÉK, M., MIHÁLY, A. (2000): Applied spice paprika (Capsicum annuum L. var. longum) growing technologies and processing in Hungary. Acta Horticulturae. (ISHS) 536:389-396.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A mára hagyományossá vált Szatymazi fűszerpaprika- és bormustra 2019-ben is kétnapos rendezvény volt, színvonalas előadásokkal és termékversennyel.