Pék Miklós
Kutatási terület:
Fűszerpaprika
Publikációk:
PÉK, M., MOLNÁR, H., FARKAS, R., ADÁNYINÉ KISBOCSKÓI, N. (2015.) Szárazság-stressz hatása a fűszerpaprika termés morfológiájára és beltartalmi értékeire. II. NAIK Napok, Szarvas, 2015. dec. 10-11. Agrárkutatás és Innováció – Változó ég alatt NAIK konferenciakötet. 24 p.
PÉK, M., MOLNÁR, H., FARKAS, R., ADÁNYINÉ KISBOCSKÓI, N. (2015.): Kalocsai eredetű fűszerpaprika őrlemények bioaktív komponenseinek és aroma tulajdonságainak vizsgálata. Élelmiszer Tudomány Technológia. LXIX. évf. 4. szám, 2-8.p.
PÉK, M., BRÁJ, R.(2015): Fűszerpaprika-termesztés tapasztalatai a 2015. évben. Agrofórum 27. évfolyam 1. szám, 14-16 p.
SOMOGYI, Gy., PAUK, J., TÁBOROSI-ÁBRAHÁM, Zs., LANTOS, Cs., MIHÁLY, A., MARÓTI-TÓTH, K., SOMOGYI, N., NAGY, N., GARCIA POMAR, M.I., PÉK, M. (2008): Intensive condiment paprika production under plastic tunnel using hybrid genotypes. Cercetări ştiinţifice. Seria a XII-A. Horticultură – Nginerie genetică. Universitatea de ştiinte agricole şi medicină veterinară a Banatului Timişoara. Facultatea de Horticultură şi Silvicultură. Editura Agroprint Timişoara. 17-18.pp.
SOMOGYI, N., MOÓR, A., PÉK, M. (2003): The Preservation and Production of Capsicum in Hungary. In: Medicinal and Aromatic Plants – Industrial Profiles. Volume Capsicum (Chili). Edited by Amit Krishna De. Publishing by Taylor & Francis Books. London-New York. ISBN 0-415-29991-8
PÉK, M., SOMOGYI, Gy., SOMOGYI, N., TÓTH, K., NAGY, N., PAUK, J., MIHÁLY, A., GARCIA POMAR, M. I., LOZANO RUIZ, M. (2003): La conservación y producción de Capsicum en Hungría y la cooperación científica Espana-Hungría en la mejora del pimiento para pimentón (paprika). XXXIII seminario de tecnicos y especialistas en horticultura. Badajoz, Espana. 22-26. de septiembre de 2003.
SOMOGYI, N., PÉK, M., MIHÁLY, A. (2000): Applied spice paprika (Capsicum annuum L. var. longum) growing technologies and processing in Hungary. Acta Horticulturae. (ISHS) 536:389-396.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A mára hagyományossá vált Szatymazi fűszerpaprika- és bormustra 2019-ben is kétnapos rendezvény volt, színvonalas előadásokkal és termékversennyel.