Ipari Paradicsom Fajtabemutató és Szakmai Nap
2019. augusztus 29., csütörtök, 08:16

A NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály Kalocsai Kutatóállomásán 2019. augusztus 23-án első alkalommal került megrendezésre az ipari paradicsom fajtabemutató és szakmai nap.

A megnyitó beszédben Gáll Tibor osztályvezető üdvözölte a megjelent szakembereket és érdeklődőket. Röviden bemutatta a Kutatóállomáson 2 éve elkezdett ipari paradicsom projektet. A szakmai nap ezután 4 előadással folytatódott.

Megnyitó a NAIK ZÖKO Kalocsai Kutatóállomásán

Elsőként Dr. Pék Zoltán; egyetemi docens (SZIE-MKK Kertészeti Intézet), az MTA Kertészet- és Élelmiszertudományi Bizottság alelnöke, a Zöldség Albizottság elnöke „Az ipari paradicsom termesztés helyzete itthon és a világon” címmel tartotta meg előadását. Az előadásban összefoglalásra került az ipari paradicsomtermesztés aktuális helyzete, volumene, nagysága mind a nagyvilágban mind itthon. Bemutatásra kerültek a legújabb technológiai fejlesztésekhez kapcsolódó technikai újítások.

A második előadásban Dr. Szuvandzsiev Péter, az Univer Product Zrt. ipari paradicsom kísérlet vezetője foglalta össze az ipari paradicsommal szembeni elvárásokat a felvásárló, feldolgozó szempontjából. Az előadásban ismertette a termesztés integrálásának folyamatát, a szüreti időszak logisztikai/szervezési teendőit, a feldolgozás menetét, technológiáját. Részletesen bemutatta a minőségi paraméterek vizsgálatát, valamint felvázolta az új nemesítési irányokat (rezisztencia) és fejlesztési lehetőségeket.

A következő előadásban Dr. Milotay Péter (ZKI Zrt.) nemesítő, tudományos tanácsadó részletesen bemutatta a nemesítésben általa használt módszereket, a fajtákkal szembeni követelményeket, a jelenleg a NAIK ZÖKO-ban folyó munka célkitűzéseit, elvárásait és eredményeit. Az előadása végén feltett kérdésekre adott válaszból kitűnt, hogy az ipari paradicsom nemesítés egyik legnagyobb kihívása a hazai termesztésben releváns rezisztencia csomag kibővítése amellett, hogy az ipar által elvárt minőségi paraméterek maradéktalanul teljesülnek.

A szakmai rész zárásaként Schmidtné Szantner Barbara a NAIK ZÖKO; tudományos munkatársa rövid történeti áttekintést követően, bemutatta a ZÖKO Kalocsai Kutatóállomásán folyó ipari paradicsom termesztés-technológiai kutatásokat, amelyben a kálium és vízellátási kezelések hatásait vizsgálja. Mondovics Ágnes (NAIK ZÖKO; tudományos munkatárs) nem tudott résztvenni a tanácskozáson ezért a NAIK társintézmény MBK-val közösen folytatott paradicsom metabolomikai vizsgálatokat és az eddig elért eredményeket Schmidtné Szantner Barbara ismertette.

Az előadást követően a NAIK ZÖKO Bátyai úti telephelyén került megrendezésre a fajtabemutató, melynek keretében a Hortiservice Kft. illetve az Orosco Kft. által forgalmazott ipari paradicsom fajták mellett bemutatásra kerültek a ZÖKO fajtabejelentés előtt áll hibridjei is.

Ipari paradicsom fajtabemutató a NAIK ZÖKO kísérleti kertjében

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.