A szegedi tájkörzetben a magyar fűszerpaprika termesztés újjáélesztéséhez, valamint a Szatymaz község területén egykor virágzó szőlő- és borkultúra - ami egykor a maga hétszáz hektárjával meghatározó volt a térségben – reneszánszához szeretne a községi gazdakör a maga eszközeivel hozzájárulni, ezért már közel egy évtizede ilyenkor ősszel rendezik meg a fűszerpaprika-őrlemények és borok versenyét. Ez utóbbiak nem csak az alföldi borvidékről, vagy országon belülről érkeznek, hanem a Küküllő-mentéről és a Vajdaságból, ahogy fűszerpaprika-mintákat is kapnak a szervezők Maros és Arad megyékből, valamint a vajdasági gazdák is megmérettetik magukat.
A cél tehát – számos egyéb kezdeményezésük mellett - 2009 óta minden évben megrendezni a bor- és paprikaversenyt, méghozzá a Magyar Tudomány Ünnepe keretében, a szegedi egyetemmel és a NAIK kutatóintézeteivel – elsősorban a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel, valamint a Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztállyal - együttműködve. A termékek megmérettetését szakmai konferenciával is összekötik, ennyi év után pedig elmondható, hogy e rendezvénnyel, melynek hol Szeged, hol Szatymaz ad helyet, sikerült hagyományt teremteniük – vagy inkább újrateremteniük –, hiszen az 1884-ben megalakult Szatymazi Gazdakör már létrejötte után néhány évvel borversenyt tartott.
November 18-án az immár hagyományos rendezvényen dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert köszöntötték, aki részt vett a szakmai fórum kerekasztal-beszélgetésén, válaszolt a gazdák által felvetett kérdésekre, valamint átadta a legjobb paprika- és bormintákért járó elismeréseket is. A miniszteri látogatás súlyát jól mutatja, hogy ugyan a gazdakör bő 130 éves múltja során már a szakma számos kiválóságát vendégül látta rendezvényein, de korábban földművelésügyi miniszter csak egyszer járt a községben – nevezetesen 1909-ben Darányi Ignác.
Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója köszöntője során kiemelte, hogy a magyar termőföld jövőjét nem a mennyiségi, hanem sokkal inkább a minőségi termelés jelenti, ezt a hazai fűszerpaprika is megjeleníti, hiszen a minőség, a tradíció és az innováció egyaránt megtalálható ezekben a kiváló magyar termékekben. A főigazgató szavai szerint a szegedi tájkörzet többször megmutatta már a történelem során, hogy a hátrányokból hogyan lehet előnyöket kovácsolni, a NAIK kutatói munkájával pedig abban kíván hátországot jelenteni, hogy egész Magyarországon évről évre egyre sikeresebb és versenyképesebb mezőgazdasági termelés folyhasson.
A rendezvény hangulatát ünnepélyessé tette a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete „MAROS” szervezet gesztusa, amivel egy szépen faragott kopjafát adományoztak Szatymaz községnek, ezzel köszönve meg azt a negyedszázados munkát, amivel a helyi gazdakör az erdélyi gazdákat segítette-segíti. Csomós Attila elnök párhuzamot vont Darányi Ignác korának tárcája és a mostani FM között, hangsúlyozva, csak Darányi idejében kapott az erdélyi mezőgazdaság annyi odafigyelést, mint most és aláhúzta: nagyon nagyra értékelik, hogy a mostani tárca is mindent elkövet a kárpát-medencei magyar-magyar gazdakapcsolatok erősítéséért, a szülőföldön való boldogulásért.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A mára hagyományossá vált Szatymazi fűszerpaprika- és bormustra 2019-ben is kétnapos rendezvény volt, színvonalas előadásokkal és termékversennyel.