Ötnapos szakmai látogatást tett Tunéziában Somogyi Norbert, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) stratégiai főigazgató-helyettese és Táborosiné Abraham Zsuzsanna, a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztályának kutatója.
A szakmai programot bevezető hivatali megbeszélés során a NAIK és tunéziai partnerintézményének (IRESA) vezetői megállapodtak abban, hogy a köztük 2016.03.11-én aláírt együttműködési megállapodás értelmében az agroerdészet és a zöldségtermesztés kutatóinak együttműködését kívánják leginkább elmélyíteni. Ennek érdekében megszervezésre kerül egy-egy tudományos kollokvium és intenzívebbé teszik a terület kutatóinak kölcsönös cseréjét. Megjegyzendő, hogy a Szent István Egyetemmel együttműködve idén 7 tunéziai kutató tudott ellátogatni különböző NAIK intézetekbe és 5 magyar kutató járt Tunéziában az ERASMUS+ program segítségével.
A Tunéziai Nemzeti Agronómiai Intézet (INAT) magyar vetőmagokkal végzett paprika mikorrhizálási kísérletének – ami a gombahifák növekedésre és termésmennyiségre gyakorolt hatását hivatott vizsgálni – bemutatásán megtudtuk, hogy a ZKI Zrt. „Rapires F1” fajtája kiemelkedően jól viselte a helyi körülményeket, így az erre nyitott helyi termelő és potenciális forgalmazó beazonosítását követően, félüzemi fajtakísérletre és hivatalos tunéziai bejegyzésre is kerülhet ez a paprikafajta.
A Tunéziai Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézetben (INRAT) folytatott szakmai egyeztetés során nyilvánvalóvá vált, hogy a tunéziai fél elsősorban az őrlemény készítésére is alkalmas fajták közös nemesítésében érdekelt, azzal együtt, hogy az INAT fiatal kutatója (Dr Echrak Aissa) által beállított kísérlet eredményei alapján érdemlegesnek mutatkozott a kalocsai nemesítésű cseresznyepaprika mellett a „Rapires”, a „Jubileum” és a „Palotás” fajták esetleges tunéziai bevezetése is.
Az INRAT kutatási eredményei a paprikák betegségellenállóságra való nemesítésében vannak, többek között vírusbetegségekkel (TMV, PVY, CMV, PMMV) a lisztharmattal szemben. Egy lehetséges közös nemesítési programban a tunéziai fél számára fontos a magyar genetikai anyagok koraisága és kiváló beltartalma (elsősorban magas szárazanyag- és festéktartalom), míg a magyar fél számára a tunéziai vonalakban már jelenlévő rezisztencia lehet jól használható. Tekintettel arra, hogy a magyar és a tunéziai anyagok genetikailag távol állnak egymástól, a felek egyetértenek abban, hogy a heterózishatásban is komoly potenciál van, ami elsősorban a termésmennyiségben és a növények habitusában jelentkezhet.
A Regionális Kertészeti és Ökológiai Mezőgazdaság Kutatási Központban (CRRHAB) tartott megbeszélés során felmerült a paprikával kapcsolatos közös kutatás lehetősége, ideértve a magyar fajták tesztelését közép- és dél-tunéziai termőhelyeken, ami számunkra elsősorban a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra történő tesztelésben jelenthet nagy segítséget.
A szakmai látogatás további részeként a magyar delegáció felkereste a SICAM paradicsom és fűszerpaprika feldolgozó üzemét és a Carthage Food konzervgyárat. Végezetül magyar paprikás ételekkel kísért őrlemény- és termékbemutatóra került sor a nagyköveti rezidencián, melyen az Univer Zrt, a Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft., a Paprika Molnár Kft, a Kotányi Hungária Kft. valamit a Csúri és Farkas családi vállalkozások által biztosított termékeket, valamint a magyar őrleménnyel készült ételeket kóstolhatták meg a meghívott üzletemberek, vállalkozók, gasztronómiai szakemberek, minisztériumi tisztviselők és kutatók.
Az út megvalósítását a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciai Főosztályának finanszírozása tette lehetővé, a sikeres lebonyolítás a nagykövetség közreműködésének köszönhető, külön köszönet illeti mindezért Fodor Zoltán külgazdasági attasét.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A mára hagyományossá vált Szatymazi fűszerpaprika- és bormustra 2019-ben is kétnapos rendezvény volt, színvonalas előadásokkal és termékversennyel.